fbpx

Jacquesson, Cuvée No 742

champagne met krachtige, uitnodigende aroma’s van witte bloemen, brioche en citrusvruchten. In de mond een indrukwekkende verfijning, spanning en mineraliteit.

€ 54,95

BTW € 9,54

Beschrijving:

Champagnehuis Jacquesson wordt in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson in Chalons-en-Champagne. Met zoon Adolph aan het roer groeit het huis verder uit tot een gerenommeerd wijnbedrijf. Maar wanneer zijn zoons op hun beurt klaar zijn om de leiding over te nemen komt er door hun plotselinge overlijden een abrupt einde aan deze familielijn, en komt het huis langzaamaan in verval. In 1974 stappen broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet in het bedrijf. Onder hun leiding verhuist het bedrijf naar Dizy, midden tussen de wijngaarden. Het is niet de enige verandering die zij doorvoeren. De broers doen er alles aan om de perfecte champagne te maken: “Waarom zouden wij onze wijn minder goed maken dan hij kan zijn?” Daarom starten ze in 1988 met een nieuwe, revolutionaire benadering van hun wijnen. Iedere jaargang beschouwen zij als een unieke, op zichzelf staande wijn, die het terroir en het klimaat van dat jaar zo goed mogelijk moet weerspiegelen. Om dit te benadrukken krijgt iedere non-vintage wijn een eigen nummer, startend met Cuvée No 728 in het jaar 2000. De Cuvée 700-serie heeft de wijn uit het betreffende oogstjaar als basis, aangevuld met reservewijnen uit eerdere oogstjaren. De wijn rijpt minimaal 4 tot 4,5 jaar op de lies voordat de dégorgement plaatsvindt en de uiteindelijke wijn wordt gebotteld.

Het karakter van het oogstjaar en het terroir komen volgens de broers alleen maar tot hun recht als er in de wijngaarden en in de kelders zo weinig mogelijk wordt ingegrepen. In de wijngaarden beperkt de rol van de wijnboer zich tot een zo natuurlijk mogelijk onderhoud (volgens biologische richtlijnen) en het nauwlettend in de gaten houden van de rijpheid van de druiven. Dat laatste is essentieel: door de noordelijke ligging van de wijngaarden zijn druiven verzekerd van een hoog zuurgehalte, maar de schilletjes en pitjes hebben soms moeite om optimaal rijp te worden. Om eventuele onrijpe tonen volledig uit te sluiten worden de druiven heel zacht geperst in tradionele basket presses. Voor de vergisting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten, er wordt niet geklaard en gefilterd en de wijn wordt in alle stadia zoveel mogelijk met rust gelaten. Zo ontstaat een wijn die zichzelf vormt, met een eigen, uniek karakter.

Na de oogst worden de druiven ontsteeld, geperst en ondergaan op oude grote houten foeders (sommige 120 jaar oud) een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde gisten, gevolgd door een malolactische gisting en een rijping op de lies (dode gistcellen). Deze basiswijn wordt aangevuld met reservewijnen uit verschillende oogstjaren, waarna na toevoeging van een mengsel van suiker en gist de wijn wordt gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende nieuwe gisting ontstaat koolzuurgas en ontwikkelt de wijnen tonen van toast en brioche. Pas na een periode van 4 tot 4,5 jaar wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en wordt er een minimale dosage toegevoegd om aan de smaakaanduiding “extra brut” te voldoen. Dit hele proces verloopt zonder enige vorm van filtering en volgens biologische regels en voorschriften.

Het basisjaar van deze Cuvée No 742 is 2014. Na een warm, zonnig voorjaar volgt een koude, natte zomer. Een droge, zonnige septembermaand zorgt uiteindelijk voor gezonde druiven met een goede verhouding tussen suikers en zuren. Met name de chardonnay is van een uitzonderlijke kwaliteit. De wijn heeft krachtige, uitnodigende aroma’s van witte bloemen, brioche en citrusvruchten. In de mond een indrukwekkende verfijning, spanning en mineraliteit. Een uitzonderlijke, frisse stijl Champagne, levendig, zacht en verfijnd van karakter met een prachtige minerale afdronk.

Fijn om te krijgen, leuk om te geven!

Geef je wijn in een van de prachtige verpakkingen.

Gerelateerde producten


€ 6,25


€ 2,00

Contact

Taxuslaan 36
6951 NW  DIEREN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.riacho.nl

whatsapp: 06 - 23 23 97 99

facebooklogotwitterlogo

KvK 58669205
BTW nummer: NL853132343B01
IBAN: NL43ABNA0578496631
Privacy reglement

Locatie afhalen